Tuesday, 13 February 2018

Tak Suka?? JUJUR KAN SENANG.

Assalamualaikum.. bismillah..

HAi awak3 semua, tak tido lagi ke tu??. 
EHh ehh, tanya orang pulak.. dia tu pun x tido lagi.. 

Hehe. . Ye lah, lepas publish ni, saya tido la.. okay..

Ermm Tak Suka?? Amboi, semacam je entry malam ni kan.. sbnrnynya chekgu nurul saje la nak share kisah kat sekolah tadi. . Apa yang jadi?? Okay.. jom baca.. jgn baca kuat3 okeyh.. haha, baca dalam hati sudahlah.  Hehe..

Nak di jadikan cerita, masa chekgu ke kelas tahun dua utk mengajar subjek sains..

So, sy ni nak la buat experiment sikit. Then, sblum buat, kena la tulis kat whoyeboard dulu, bebudak ni kena la catat dulu apa tujuan, langkah2 , bahan2 sblum buat kajian. .

After a few minit menulis kat depan suh la bebudak ni salin. Then saya pun ronda2 memantau murid menyalin. LAmaklumlah, baru tahun 2, kebarrangkalian nak silap tu mmg tinggi.. hehe..

Tengah meronda tu, ada terdengar suara murid sayup2, dari depan.

M1: Cikguuu.. tolong!!!

C: tolong ape?? (Sambil mula bergerak ke arah murid)

M1: Cikgu tolong lah perang ngan diaa (budak2, ayat pun tunggang langgang lagi)

C: siapa??

M1: Ada lipas kat atas tu cikguu. (Smbil tunjuk kat siling kelas)

U know what?? Dgr je perkataan "lipas", i take back step.. mengundur.. ohh no.. pliss laa.. jgn main2 dgn chekgu nurul about lipas.. this benda yg paling tak suka.. jantung jgn cakap la. Laju je berdegup. Kalah berdegup bila jumpa bakal suami..(pernah ke?? Hahaha).. badan mula sejuk..

Chekgu Nurul jenguk ke atas, yes! Mmg ada lipas katt situ, beso. Bukan kecik.. Ya Allah. Apalah nasib.. mcm mana ni.. chekgu nurul langsung x bergerak. Just stay at the back, smbil perhatikan budak, and that lipas.!
Suddently, one voice..

M2: Cikguu!!! Dia tgh bukak sayap diaa!!

Macam nak jatuh wei jantung.. dah la bawah area lipas tu meja guru, beg sy ngn buku2, ada kat situ. 

Lastly, panggil murid lelaki yg dah siap menyalin..

C: Hafiy, tlg amek beg ngn barg cikgu letak kat meja depan pintu tu. .

Haha. Then Hafiy pun buat keje seperti yg diarrahkan. And this boy, mmg berani, dia nampak lipas tu, then dia nak kacau lipas tu. Dia cuba baling2 pemadam kat lipas tu. Even lipas tu tinggi melangit.

Apa lagi, chekgu nurul nampak, mmg terpekik laaaa.. yg hangpa pi kacau dia wat pa. Sat gi dia terbang kang..

Aduhaii.. sabo je la ngn murid2 ni..

Haha. So sebelum chekgu nurul nk tido ni, chekgu nk terus terang, yg chekgu kalau benda lain boleh consider lagi, boleh bawak bincang bak kata org.. tapi kalau bab lipas, pliz la. Jgn. Sy boleh menangis menjerit2 bagai nak gila hokay!! Haha.. sepanjang sy hidup ni, my mom lah yang selalu jadi penyelamat..  mak lah yang akan lindungi sy kalau ada lipas nak serang saya. Haha. Bajet.

Okay. Tu jelas.. kenapa sy takut sangat lipas?? Fobia masa baby.. nnti sy cerita. Hehe.

Jom tido.. selamat malam semua..

Jangn lupa baca ayat kursi.. surah 3 kul, dan syahadah sehingga tertidur.

Salam sayang dari chekgu nurul.  

Wallahualam..

Monday, 12 February 2018

SEMANGAT YANG MEMBARA

Bismillah..

Assalamualaikum semua..
Alhamdulillah, sbtu lepas selesai sudah agenda penting utk my abg. . Agenda apa? Ada la...
.
.
Apa yg saya nk cerita, berkaitan dgn diri saya, n kita semua.. bukan pasal my abg tau..

Sbtu smpai ahd yg lepas, saya ke Yan Kedah, atas urusan kelurga. Lepas tu, kami bermalam di rumah makcik kat sg petani. Nak dijadikan cerita, rumah makcik ni ada swimming pool.. 

Menarik kan?? Dia plan rumah tu nak buat homestay, tu yg gigih buat kolm renang..
.
Sbtu berlalu..
Muncul hari ahad..
Pepagi lagi, Syasya, anak makcik, dah ajak terjun kolam. MEmandangkan cuaca masih redup, si kakak ika ni pun on je lah kan. Dgn alasan nak menemab si kecik tu. Ohh ye Syasya umur 6 tahun. TAdika.
.
Untk pengetahuan korang, sy ni bukan lah pandai berenang.. haha. Nak wat mcm mana kan. Even ayah dulu TLDM, tapi anak dia sorg ni x reti sgt bernang.. 

Tgok si Syasya tu berenang, mcm best je. LAst2 Syasya ajak lumba berenang.
.
.
Alamakk. Mati laaa nakk.. haha. Atenya, dah la x pandai berenang, diajak pulak lawan, dgn budak kecik pulak tu. Hehe.

So, mula2 nk nolak, tapi layankan je la.. fikir kena semangat. HAha. . So kami lawan dari hujung sini ke hujung sana.. berapa jauh?? Erm ntah lah. X oandai nk agak berapa jauhnya. Tapi ada la ukur ngn tapak kaki. HAHa. Dalm 35 tapak. TApak kaki saya okayy. Saiz 5. Hahaha. 
.
.
Maka berlumba lah kami, nasib menang. Tapi jarak dia x jauh pun bezqnya.. nak dijadikan cerita, baru sekali dah mengah..
.
Tapi saya teringat satu pesanan. Supaya dalam hidup ni kita kena bersemangat. 

Bila kita bersemangat, insyaAllah, kita akan mudah capai apa yg kita hajatkan. Smbil tgok bebudak tu main, sy menyandar, dan mula berfikir, betul lah.. smgt tu penting. . Sy ni mula la bermotivasikan diri.. haha.

Lastly, tetapkan, supaya terus bersemngt utk siapkan 10 kali pusingan. Haaaa. 10 okay. Walaupun bagi perenang negara, itu benda simple bagi dema, but not me. Saya bukan perenang. X reti berenang. Nafas pun pendek. Tapi apa yang sy cuba buat. Sy pujuk diri utk tetap bersemangat. . Sy cabar diri. Lengkapkan 10 yg sy target td.
.
.
Smbil belajar, smbil lumba renang dgn si kecik tu. . Hehe.
.
.
Masa pun berlalu, 10 berjaya ditawan. Tahniah chekgu nurul. Haha.. tapi hati macam masih tak puas. .
Dan akhirnya, sy berjaya selesaikan hingga 22 kali pusingan..
.
Hebatnya kuasa semngt.. bila kita semngt, benda yg kita x pandai pun, kita boleh tempuh juga..
.
.
So faham kann.. apa yg saya cuba smpaikan?? Tetaplah bersemnagt. Walau apa pun yang berlaku. . 😘😘😘

Salam sayang dari sy utk semua.
Moga kita semua berada bawah jagaan Allah sentiasa. 

Wallahu'alam